Nok en gang vil han sette seg på sykkelen for å hjelpe en person i nød. Robert Ćwikliński skal besøke norske fotballklubber, samle inn klubbskjorter og “dingser”, som så skal auksjoneres bort.
Robert arrangerte blant annet en fanekspedisjon (Kibicowska Wyprawa) i Polen for en venn som led av lymfekreft. Deretter padlet han kajakk over Oderelva. Nå skal han til Nord-Norge for å samle inn midler til rehabilitering og oppussing av Dorotas leilighet i Jelcz-Laskowice cerca 30 km syd-øst for Wroclaw. Dorota ble født med cerebral parese, noe som krever mye fysio- og logopedisk rehabilitering.
Robert, du organiserer fanekspedisjonen for åttende gang. Fortell meg hva det er?
Fanekspedisjonen er den eneste av sitt slag i verden, og det er derfor jeg er stolt over å være grunnleggeren. Prosjektet er å samle idrettslag som kan gi meg en T-skjorte til veldedighetsauksjoner og som er signert av idrettsutøverne. Under kampanjen utarbeides det også en innsamlingsportal. Overskuddet fra auksjonen og eventuelle beløp overføres alltid til innkrevingskontoen. I år skal jeg til Nord-Norge for Dorota fra Jelcz-Laskowice. Dorotas mor ble syk med kreft i stadium 3. Jeg håper at hun klarer å komme seg og bli frisk av det, men fru Ewa (moren til Dorota) tenker ikke på seg selv et øyeblikk. Hun ønsker datterens beste og ønsker å samle inn midler til rehabilitering og tilrettelegging av leiligheten slik at datteren er trygg i den.
I år planlegger jeg å starte aksjonen i begynnelsen av juni og jeg skal sykle fra Oslo til Tromsø. Jeg har til hensikt å samle inn PLN 50 000 (ca 125.000 NOK) for det ovennevnte formålet. Erfaring fra tidligere kampanjer sier meg at målet kan bli overskredet (nesten 2 måneder til kampanjestart, og innsamlingskontoen har allerede over PLN 20 000), og det er derfor jeg er sikker på at kampanjen lykkes. Imidlertid vil det ikke bli noen suksess for kampanjen uten støtten av mindre beløp, som jeg alltid ber om. Betalinger kan gjøres på SPLEIS.
Hvor kommer midlene til å organisere ekspedisjonene fra?
Jeg har alltid prøvd å se etter sponsorer. Ofte var dette imidlertid egne midler. Det hendte en gang at jeg ble tvunget til å ta opp et lån etter at sponsoren trakk seg to måneder før starten på den engelske ekspedisjonen. Det er livet. Det fascinerer meg alltid at jeg har problemer med å få sponsorer. Jeg gjør en kul handling, selskapet kan annonsere for seg selv gjennom et virkelig flott initiativ, de kan hjelpe meg og de kan i tillegg trekke det fra på skatten. Fra noen tusen zloty investert i prosjektet, kan jeg samle inn cerca 100 000 zloty (250 000 NOK), som er tilfellet med de to forrige ekspedisjonene, til mennesker i nød. Det er fortsatt mange mennesker som trenger hjelp.
Dette året er ikke annerledes. Etter de to siste kampanjene, som ble veldig godt støttet av sponsorer, er det i år kun ett av disse selskapene som kan støtte meg med en sum som gir meg 10 % av det beløpet jeg trenger. Derfor, hvis en person som leser dette er interessert i en plass på en T-skjorte – vennligst kontakt meg.
Hvilker fordeler er det for sponsorer ved å støtte fanekspedisjonene?
I tillegg til det åpenbare, det vil si støtte til en edel sak, er sponsoren garantert reklame under en flott ekspedisjon, plass på en t-skjorte, et jubileumsdiplom, sponsoren vises i filmen etter ekspedisjonen, som vil bli sendt på polsk fjernsyn. I tillegg kommer tittelen på dagens sponsor i en av de daglige rapportene fra ekspedisjonen. Fanekspedisjon (på polsk Kibicowska Wyprawa) er tilstede i media, som skal sikre publisitet for sponsorer.
Hvor mye har du klart å samle inn totalt på alle fanekspedisjonene?
Nesten PLN 310 000 (775 000 NOK), som jeg anser som et godt resultat. I år sikter jeg på minimum PLN 70 000.
Hvilke klubber er allerede på listen for den neste fanekspedisjonen?
Ikke alle klubbene jeg skrev til svarte meg. Jeg venter fortsatt på svar fra noen av dem. KW-planen er fleksibel, så klubbene kan søke til siste minutt, selv under ekspedisjonen. Dette er den nåværende planen, som – jeg håper – vil fortsette og utvides:
- Lillestrøm SK
- IK Start Kristiansand
- FK Fredrikstad
- SK Brann Bergen
- SK Gjøvik-Lyn
- Lyn 1896 Oslo
- FC Toten
- Ham-Kam
- TROMSØ ILL
Hva er din motivasjon, hvorfor organiserer du det?
Jeg elsker å gjøre dette. En gang fant jeg en nisje – det var ingen ting som lignet dette i hele verden, så jeg fant det opp. Jeg besøker, forteller historien om stedene der jeg er og hjelper til samtidig. For en fantastisk ting!
Du har bodd i Norge i ett år. Hva fikk deg til å emigrere og komme hit?
Virkeligheten tvang meg – jeg er en lærer som tjente 2.100 PLN i måneden og brukte 400 PLN i måneden på å pendle til og fra jobb. Selv om jeg elsket jobben min og likte den, måtte jeg jobbe mer og jeg savnet forloveden min. Vi kom til at det ikke er dette livet handler om. Forloveden min hadde også sine grunner til å dra, og de var seriøse nok til at selv om jeg elsker landet vårt, tenkte vi oss ikke om to ganger.
Hvordan går integreringen?
Det er en veldig individuell prosess. Jeg er en åpen person og har aldri hatt noen store problemer med integrering. Jeg har drevet med idrett hele livet og det hjelper mye. Jeg setter meg mål og når dem. Jeg kom hit for å jobbe, jeg visste at det ville bli fysisk arbeid, men jeg visste at etter et år ville jeg være et annet sted. Slik ble det. Jeg jobbet i bygg og anlegg i åtte måneder, og så begynte jeg å jobbe med mitt andre yrke – sport. Jeg er personlig trener ved Sats Ryen i Oslo og utarbeider nettbaserte treningsplaner for folk som ikke kan trene med meg personlig.
Når du tilbakelegger så mange kilometer på sykkel alene, har du mye tid til selvrefleksjon og tanker. Hvilke konklusjoner kom du til?
Turen er en ensom bestrebelse fordi jeg trenger tid for meg selv. Jeg har gjort meg klar hele året. Først samler jeg sammen klubber, så snakker jeg med media. Jeg får støtte fra en grafisk designer og en kameramann, men under selve handlingen er det meg og ruten. Når jeg vil, går jeg. Når jeg ikke har krefter, hviler jeg. Når sykkelen eller tilbehøret går i stykker – må jeg håndtere det selv. Jeg har tid til å tenke, til å kjempe mot mine egne svakheter, som jeg har noen av.
Å reise alene gir deg mye. I vårt daglige jag har vi ikke tid til å tenke på noe. Du har et barn, du tar vare på barnet, du har en katt, du tømmer søppelboks. Man trenger tid til å tenke på.
På veien dukker det opp ideer, planer for fremtiden. Fra livs- til sports-planer. Noen ganger vil jeg huske et fragment av en bok jeg en gang leste, og jeg begynner å tenke på den til de andre stykkene dukker opp.
Dessuten har jeg alltid jobbet med mennesker. I Polen, under studiene, som selger, senere som lærer. Nå er jeg trener. Fortsatt samles det mange mennesker rundt meg. Jeg trenger litt tid for meg selv, på tur hviler jeg.
Hva anser du som din viktigste prestasjon i livet?
Jeg tror det fortsatt ligger foran meg. Jeg har reddet noen få liv, som jeg er utrolig stolt av, men jeg føler at det fortsatt er flere ting å sjekke ut.
Ekspedisjonen starter 7. juni i Oslo. Jeg blir anspent, for etter ekspedisjonen, i begynnelsen av juli, venter mitt eget bryllup.
Ekspedisjonen starter i Oslo:
- 07.06. Oslo – Elverum (150km)
- 08.06. Elverum -Koppang (90km)
- 09.06. Koppang – Tynset (100km)
- 10.06. Tynset -Løkken Verk (150km)
- 11.06. Løkken verk – Trondheim (70km)
- 12.06. Pause
- 13.06. Trondheim – Flakk Camping (42 km) – Stenkjer (115 km).
- 14.06. Stenkjer – Høylandet (120km)
- 15.06. Høylandet – Brønnøysund (150 km)
- 16.06. Brønnøysund – Nensa (130km)
- 17.06. Nensa – Halsa (80km)
- 18.06. Halsa – Ørend – Sundsfjord (70km)
- 19.06. Sundsfjord – Bodø (80km)
- 20.06. Pause
- 21.06. Bodø – Moskenes – Svolvær (125km)
- 22.06. Svolvær – Fiskebøl ferjekai (33km) – Melbu – Sortland (45km)
- 23.06. Sortland – Harstad (75km)
- 24.06 Harstad – Sørrllnes – Sørreisa (95km)
- 25.06. Sørreisa – Mestervik (85 km)
- 26.06. Medtervik – Tromsø (70 km)