Til deg som har hatt – eller har – covid …

Cecilie Lønn lærer og daglig leder i Norsk for deg! 
lærebokforfatter (norsk og spansk) 
daglig leder for Mestizo i Kristiansand

Jeg henvender meg til deg som har hatt covid – eller til deg som har covid – og også til deg som frykter at du kanskje skal få covid i de nærmeste dagene. Det vil si: Jeg henvender meg til oss alle sammen. Vi er i samme båt når det gjelder covid. Vi har nå begynt å tenke at dette viruset høyst sannsynlig vil nå oss alle sammen. Nå har vi nettopp hatt lettelser i restriksjonene – og Norge er igjen helt åpent. Vi vet – med hodet – at Norge er åpent, men det vil nok ta litt tid før vi alle forstår at det virkelig har skjedd. Restriksjoner, regelverk, påbud og lover har krøpet inn under huden på de fleste av oss. Selv om vi kan observere vill festing på byen på sene kvelder, er det nok mange som holder seg unna og tenker at det er bedre å «vente litt og se». Pandemien har gjort noe med oss som mennesker. Vi er ikke de samme som vi var før 12. mars for to år siden. Vi er endret – på godt og vondt. Nå skal vi igjen forsøke å leve normalt slik vi gjorde det før pandemien. Det er nok mange som litt overrasket har tatt seg selv i å tenke: Hvordan var det egentlig vi levde? Hvordan kunne vi gjøre ting før uten å ha dårlig samvittighet? Hvordan var det mulig at jeg gikk forkjølet på jobb uten å tenke på at jeg gjorde noe galt? Man kan si mye om hvordan coviden har endret oss og samfunnet vårt som helhet. Nå skal vi på nytt endre oss selv «tilbake» – men selvsagt går vi ikke tilbake. Vi går inn i noe annet – og dette «andre» kjenner vi ikke ennå. Kanskje har vi lov til å håpe på at vi har blitt litt mer hensynsfulle. Risikogrupper fantes både før og etter covid – men nå er dette en gruppe vi tenker på og tar på alvor i større grad enn før. Vi har virkelig fått forståelsen for at det er noen som er mer sårbare enn andre, og vi har i stor grad innsett at dette er noe vi må ta innover oss. 

Men i dag – når jeg nå da ligger og sitter her med covid i livet mitt – kommer det inn en del nye spørsmål. For det er jo dette har jeg brukt nesten to år av livet mitt på å unngå! Vi har alle sammen forsøkt det samme: Du skal ikke få covid. Unngå det. Styr unna. Pass på deg selv. Bli ikke smittet. For hver dag vi har klart å unngå å bli smittet, har vi vært fornøyde. Men så kommer plutselig dagen du har forsøkt å unngå: Du sitter der med covid i fanget. Hvordan blir da dette møtet med dette du har forsøkt å unngå så lenge? Da slo det meg: Covid i kroppen bør bli beskrevet med mange ulike adjektiv! Det er det jeg vil gjøre her. Jeg vil gi så mange adjektiv jeg kan om denne covid-en … Jeg kan love deg at det ikke blir de positive adjektivene jeg kommer til å trekke fram! Nå skal covid få gjennomgå (få gjennomgå = bli kjeftet på). Her følger en rekke adjektiv jeg synes passer på covid – med forklaring. Kjenner du disse adjektivene?

lunefull = uberegnelig; omskiftelig; som lett endrer humør; som lett endrer seg
lumsk = skummel; upålitelig; som kan være farlig
standhaftig = viljesterk; utholdende; som ikke gir seg
bestialsk = umenneskelig
umedgjørlig = som ikke vil samarbeide
fandenivolsk = respektløs
infernalsk = djevelsk
utmattende = som man blir veldig slapp og sliten av
tappende = som man mister alle krefter av
dyster = trist og tung
avsondrende = som adskiller; som skaper isolasjon
drepende = som tar liv
altomfattende = som inkluderer alt; universell
redselsfull = som skaper / fremkaller stor frykt og redsel
grufull = forferdelig
hensynsløs = som ikke tar noe hensyn
skjebnesvanger = som får viktige eller alvorlige konsekvenser/følger

Her kunne listen ha blitt ganske mye lengre. Vi kan nevne adjektiv i fleng (å nevne i fleng = å nevne veldig mange på rekke og rad). Det er flust med adjektiv vi kan beskrive covid med (flust med = rikelig med / mange av). Adjektivene er for øvrig det som gir FARGE til språket. Har du tenkt på det? Verbene er der for at vi kan få ting gjort. Substantivene fyller språket med ting og gjenstander – men adjektivene er fargen og kanskje på en måte sjelen i språket. Det er viktig å kunne mange adjektiv. Man kan komme ganske langt med adjektivene «god» og «dårlig» – «fin» og «stygg». Men det gir en veldig behagelig følelse når man kan bruke flere adjektiv for å navngi mer konkret det man føler og opplever. 

Vi kan på en måte sette ord på denne situasjonen med et uttrykk: Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe! Man kan jo faktisk bruke covid til å lære seg nye adjektiv som fanger inn negative, vonde følelser. 

Men akkurat nå må jeg bruke tiden godt – for å bli frisk. Heldigvis blir man frisk også MED PC i fanget. Det er betryggende å vite. Når man i tillegg har tatt de anbefalte vaksinene, stiller man mye tryggere i møtet med denne infernalske coviden.

Lykke til – til deg som kanskje ennå ikke har vært gjennom covid-en – og god bedring til deg som er i samme situasjon som meg akkurat nå! Ta fram adjektivlisten om du skulle få bruk for den! Grrr … 

Hilsen

Cecilie – med covid og PC i fanget

Norsk for deg!-medlem til 149,- per måned: norskfordeg.no/norskkurs/medlem/

I «Cecilie språkhjørne» vil du framover finne mange grammatikkforklaringer og generelle refleksjoner og tips rundt språkinnlæring. Følg gjerne med!
Her kan du bli Norsk for deg!-medlem til 149,- per måned:
norskfordeg.no/norskkurs/medlem/

Fot. engin akyurt/Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.