Selvmord er et vanskelig tema. Derfor er det viktig å snakke høyt om det. Dessverre er vi altfor ofte stille.
Verdensdagen for selvmordsforebygging, markert 10. september, er et initiativ som har som mål å øke offentlig bevissthet om selvmordsproblemet og dets psykologiske og sosiale årsaker.
For å markere Verdensdagen for selvmordsforebygging, samlet personer som hadde mistet noen seg på Kristiansand rådhus den 7. september. Til stede var også de som selv gir støtte til de som sliter med selvmordstanker, og pårørende.
Ved inngangen til rådhusbygningen tente symbolske lys til minne for de som hadde gått bort.
Ta ansvar og bry deg
Eksperter er enige om at selvmord kan forebygges. Forebygging bør være alles sak og et felles ansvar.
– Vi må bruke mer ressurser på å forebygge enn å behandle. Hvor er det forebyggende systemet vi snakket så lenge om? Det er vårt ansvar, ikke sykehusene, ikke behandlere, sa Vanessa Poblete, konferansier på arrangementet.
Problemet med selvmord kan ikke bare oppfattes i sammenheng med døden, fordi det er en prosess som ofte finner sted i en person mye tidligere enn et vellykket selvmordsforsøk.
– Dette innebærer at vi alle har et ansvar for hverandre som en del av samfunnet, hver enkelt av oss.
Nettopp det er tema til årets markeringen:
Å skape håp gjennom handling.
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.
– Her må det til en endring og det må vi gjøre sammen. Husk at du ikke trenger å gå gjennom dette alene, vi kan gjøre det sammen, sier Vanessa Poblete, som selv gir støtte til de som sliter med selvmordsproblematikk.
Høst, den mørkeste årstiden
Hvert år mister vi i Norge rundt 650 liv til selvmord, hvorav to av tre er menn. I fjor ble det registrert 610 selvmords tilfeller, 33 fant sted i Agder. August og oktober utpeker seg som månedene med høyest forekomst av selvmord.
– Vi har mistet for mange til selvmord. Vi må gjøre alt vi kan for at vi ikke mistet flere. Å våge å snakke om selvmord og selvmordstanker, kan redde liv, sier varaordfører Erik Rostoft (Partiet Sentrum).
Han påpeker at 1 av 20 opplever selvmordstanker i løpet av et år. For hvert fullførte selvmord er det omtrent 10 ganger så mange som forsøker å ta sine egne liv. Blant disse tallene finner vi en mangfoldighet av mennesker som sliter med ulike psykiske utfordringer, fra forbigående angst og sorg til traumer, utbrenthet og 100% uførhet.
– Det påhviler et felles ansvar for å skape et samfunn som legger til rette for åpenhet om det som er vondt og vanskelig i livet. Vi har alle et ansvar her, sier Rostoft.
Hver av oss kan på et tidspunkt komme i kontakt med en person som er i en selvmordskrise. Og hver av oss er i stand til å gi støtte som kan redde livet.
Vi må tro på at hvert enkelt av oss kan bidra til å støtte den som har suicidale tanker og som strever. Den viktigste forebyggingen er å bry seg og snakke med den som slitertrever. Være et medmenneske, en støtte og et lys for den enkelte når alt synes mørkt og håpløst. Våg å spørre om og vær åpen om de tankene et menneske i dyp krise kan ha.
– Er vi gode til å se hverandre? Og da mener jeg ikke bare på overflaten. Ser vi det som ligger bak de fine fasadene?, spurte Roy Tømte, leder av ROM Agder. – Hensikten med å stille disse spørsmålene er ikke for å klandre noen, men å få oss til å tenke gjennom våre egne prioriteringer og vårt eget verdigrunnlag. Og dersom mange nok vil det, kan vi forandre verden til et bedre sted, der vi bryr oss om hverandre.
Bryte tabuer
En person som tenker på å ta sitt eget liv, trenger å snakke. De som har mistet en kjær person på grunn av selvmord, trenger også å snakke.
Norsk og internasjonal forskning viser at så mange som 80-90 prosent av etterlatte ved selvmord i varierende grad opplever behov for ulike former for profesjonell hjelp. Lavterskel tilbud fra Kristiansand kommune er Drop-in livsmestring, med sorggruppe, også for de som har mistet noen i selvmord.
Nina Tanggaard Lomeland og Svein Emil Olstad fra Drop in, tok opp dette viktige temaet i en samtale med en ung mann hvis far tok sitt eget liv for to år siden.
– Vi må bryte tabuer og snakke om det som har skjedd. I vår familie husker vi alle de gode øyeblikkene med pappa. Det hjelper meg. Vi må snakke om det som skjedde.
Ved hvert selvmord anslår man at det står igjen omkring ti nære etterlatte og berørte tilbake. Mange sliter med å komme seg tilbake på jobb, og mange får store utfordringer med å fungere sosialt og i familien. Et selvmord medfører flere belastninger sammenlignet med det etterlatte ved naturlig (forventet) død opplever.
kilde: leve.no
Øyvind Dåsvatn, rådgiver ved kompetansesenteret RVTS Sør (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging), annonserte lanseringen av en ny satsing i Kristiansand. Den 15. oktober settes i gang folkeopplysnings kampanje «Ingen å miste» om selvmordsforebygging. RVTS Sør koordinerer kampanjen regionalt. Helsedirektoratet er prosjekteier og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, NSSF, koordinerer utrullingen nasjonalt.
Steder du kan ta kontakt om du trenger en prat
Kirkens SOS: Døgnåpen tlf. 22400040
Kors på halsen (Røde Kors) for barn og unge under 18 år: tlf 80033321 (mandag-fredag, kl. 14.00-20.00)
Trenger du akutthjelp, ring 113!
Er du bekymret for noen og trenger en prat for å vite hva kan du gjøre, ta kontakt med Kristiansand kommune Drop-in på dagtid.
Bruk også lavterskeltjeneste:
Lillesandressurssenter – tlf 918 03 188