Oversettelse: Agata Lazor
Samtale med Sylwia Niklas, grunnlegger og leder for foreningen Polske Businesskvinner i Norge (Prosjekt-K)
Sylwia, du betegner deg selv som verdensborger. Du har bodd i Polen, England, USA, Korea og Kina, og nå har du endt opp med familien din i Norge. Du vet hvordan det er å være innvandrer og hvor vanskelig det er å venne seg til et liv på et nytt sted. Er det noen fellestrekk for livet i de ulike landene du har bodd i?
Fellesnevneren for alle disse landene er viktigheten av språket. Når du kommer til et nytt land og ikke lærer deg språket, eller i hvert fall ikke gjør noe forsøk på det, da stikker du kjepper i hjulene på integreringsprosessen og dermed også din egen utvikling.
Hva gjør det etter din mening vanskelig å føle seg hjemme på et nytt sted? Er det fordommer mot utlendinger eller kanskje problemer med kommunikasjon?
Slik jeg ser det, er den største feilen som veldig mange dessverre gjør når de kommer til Norge, å tenke at man ikke blir boende her så lenge. Det gjør at de ikke lærer språket.
Jeg synes at man i det minste bør tilegne seg noen grunnleggende fraser. Da kan man hilse på folk og si et par setninger om seg selv.
Det er trist å se mange polakker som ikke engang gjør et forsøk på å lære seg litt norsk når de er her i Norge. De sier at de ikke har noe språkøre. Men på den måten frarøver de seg sjansen for å skaffe seg nettverk – både i privatlivet og på arbeidsmarkedet. Da ødelegger man for seg selv. Jo lengre tid det går, jo vanskeligere blir det å gjøre noe med det. Dette igjen gjør at man ikke har tilgang til viktig informasjon og at man ikke har mulighet til å forstå samfunnet der man bor. Og det går utover både integreringen, ens karriere og privatlivet.
Hvordan var dette for deg? De gangene du flyttet fra Polen, reiste du fra en verden du kjente godt, til et nytt og ukjent sted. Har det alltid vært en dans på roser eller har du noen ganger møtt veggen? Har du noen gang sagt til deg selv at du burde blitt i Polen?
Jeg husker hvordan det var da jeg kom hjem etter et ettårig opphold i England. Da tenkte jeg at jeg faktisk ville bli i mitt kjære Polen. På det tidspunktet var jeg sikker på at jeg aldri ville være i stand til å uttrykke mine følelser og behov på et annet språk så godt som jeg gjorde på morsmålet mitt. Og jeg snakket jo engelsk.
Men hva kan man si? Livet overrasker oss stadig. Jeg fikk en norsk kjæreste. Vi giftet oss og er sammen den dag i dag.
Hvordan var det i begynnelsen for deg i Norge?
Det var vanskelig. Før jeg kom hit, hadde det meste vært på plass i livet mitt. Jeg hadde hatt en god og godt betalt jobb. Polen hadde blitt med i EU og mye hadde endret seg til det bedre der. Det var ikke så lett for meg å gi avkall på det fine livet jeg hadde i hjemlandet. I Norge måtte jeg ta et par skritt tilbake. Ok, alle snakket veldig godt engelsk, men det var norsk som var det foretrukne språket. Allerede før min ankomst til Norge hadde jeg vært på utkikk etter jobb og begynt å lære meg norsk. Da jeg kom hit, var det likevel ikke så enkelt å finne en jobb som var på det samme nivået som den jeg hadde hatt i Polen. Nå kan jeg si at jeg er lykkelig her, og er veldig fornøyd med det jeg har oppnådd. Men det jeg har oppnådd er takket være hardt arbeid.
Hva var vanskeligst for deg? Å ta avgjørelse om å reise fra Polen, eller selve livet i det nye landet – både i England, Kina og Norge?
Det var desidert det å bli konfrontert med virkeligheten i de stedene jeg flyttet til. Det er ikke så lett å møte en ny kultur, levemåte og nye mennesker. Jeg kjenner på det her i Norge også. Før jeg reiste til Kina, hadde jeg bodd i Norge i 4 år. Og jeg opplevde faktisk at kinesere mentalt sett var mer lik polakker enn nordmenn.
Sammen med Katarzyna Ramberg som er gründer av Novum Økonomi AS rådgiving og regnskap firma, bestemte dere dere å opprette en forening for foretaksomme polske kvinner i Norge. 8. mars 2023 var det to år siden oppstarten. Dere har klart å verve over 100 medlemmer, fått innvilget offentlig tilskudd til å arrangere en konferanse, norskopplæring og businesskurs, samt dere har hatt både fysiske og online møter. Husker du når dere fikk idéen om å starte organisasjonen deres? Hva inspirerte dere til det?
Sammen med Kasia, som har bodd i Norge i over 30 år, kom vi fram til at polske kvinner ikke var så veldig synlige i Norge. Det er mange ambisiøse og initiativrike kvinner som driver med veldig interessante prosjekter, men en stor del av dem synes ikke fordi de bruker mest energi på å støtte sine partnere og familie. Da jeg jobbet som konsulent og markedsføringsekspert hos Novum Økonomi AS, ble jeg kjent med mange polske damer som startet og drev egne firmaer, men samtidig hjalp de også sin mann i hans foretak, tok seg av familien og stelte huset. Jeg så ofte jeg at de forble anonyme eller sto i mannens skygge. Jeg ble stadig mer irritert over at vi blir satt til side og at vi er så lite synlige trass i alle våre ressurser, store potensial og ambisjoner. Og samtidig, når du spør en nordmann om hen vet hva polske kvinner gjør i Norge, vil du som oftest høre at vi jobber med renhold, er sykepleiere eller pleieassistenter. Men det er så mange andre bransjer vi jobber i, og det med veldig gode resultater!
Og da kom Kasia på en idé om å starte en bokklubb. På cirka samme tid leste jeg om en businessforening etablert av en polsk mann som bodde i Norge. Det var nesten bare menn som var medlemmer der. Så jeg tenkte «Ok, og hva med en forening for forretningskvinner?» Og jeg tenkte på Kasia og på hennes eget suksessrike foretak. Jeg foreslo derfor at om vi skulle etablere en forening, da må det være et eller annet for ambisiøse polske damer i Norge. Bøker kan man jo lese uansett, også der, ikke sant?
Helt fra starten av ble altså foreningen rettet mot kvinner som driver eget foretak eller som har slike planer?
Det stemmer, men ikke bare det. Målgruppen vår omfatter både kvinner som driver eller som planlegger å starte, sitt eget firma i Norge, og ledere – både mellomledere og toppledere, samt de som har ambisjoner om slike stillinger. Jeg får inntrykk av at polske kvinner som har bodd her lenge og som har fått en karriere her i landet, ikke lenger er så aktive i polske miljøer. Men det er jo slike kvinner vi trenger i foreningen vår! Vi har behov for mentorer! Og ikke minst trenger de av oss som kanskje har kommet litt lenger frem i yrkeslivet, noen å snakke, utveksle idéer med og dele know-how med. Og neste trinn er det å komme i kontakt med norske mentorer og partnere. Kanskje du som leser det ønsker du å bli vår norsk samarbeidspartner? Det er en av våre mål for 2023, a finne en norsk partner som kan støtte oss videre i vår integrerings- og forretningsveien i Norge.
Kvinner har ulike grunner for å reise fra Polen. Det er flere unge som drar i studietiden, andre får tilbud om jobb i internasjonale konserner. Mange av dem har klare mål og ofte disponerer de også økonomiske midler som gjør det mulig for dem å gjennomføre disse målene. Noen kan av og til få inntrykk av at verden ligger for deres føtter. Dette kan man skrive en hel bok om. Men til og med den perfekte planen kan knuses i møte med virkeligheten. Det kan hende, at det nettopp er dette – altså at man er nødt til å omformulere planene sine – som er en dør til et bedre liv.
Men det kan også hende at du kommer til et sted der du ikke vet hva mer du kan gjøre. Du orker ikke å reise deg opp igjen og gjøre enda et forsøk. Du setter deg ned, holder på å gi opp, og det er nettopp da at du trenger hjelp og litt inspirasjon. Du trenger å høre historien til en annen kvinne og også har vært der du er nå, men som har klart å komme seg opp, og har lyktes med det. Er Prosjekt K et sted som kan være til hjelp for slike kvinner?
Da er vi tilbake på det som er Prosjekt Ks formål – først og fremst er det integrering, deretter å styrke posisjonen til ambisiøse polske kvinner i det norske samfunnet. Det å støtte hverandre er utvikling det også.
Når det gjelder kvinner som trenger inspirasjon, og et lite positivt «dytt», håper jeg at de får den hjelpen de trenger i foreningen vår. Ikke bare takket være våre kurs og workshop. De får også hjelp av andre medlemmer som kan dele sine erfaringer med dem, og som kan hjelpe dem å bygge nettverk her i Norge.
Og det med nettverk er jo uhyre viktig. Viktigheten av dette ble også understreket av våre norske kollegaer på fjorårets konferanse i Trondheim. Hvis noen ennå ikke har eget firma eller ikke har jobb, men ønsker å utvikle seg eller komme seg opp på et like høyt eller høyere nivå karrieremessig som man hadde i Polen, får man i foreningen vår sikkert noe av den støtten man trenger.
Hvilke krav må man oppfylle for å bli medlem i Prosjekt K?
Du trenger å være en polsk kvinne som bor i Norge. Hvis du i tillegg kan gjøre deg forstått på norsk, og hvis du har eget foretak eller har planer om å starte et slikt foretak, eller hvis du er en leder eller mellomleder i bedriften din, da er Prosjekt K et sted for deg. Men det kan skje – og det skjer jo – at disse kravene ikke oppfylles i sin helhet. Vi har en individuell tilnærming til hvert enkelt medlem og forsikrer oss at vi tar en avgjørelse som blir bra for begge parter. Derfor vil vi også i år starte med individuelle samtaler når vi tar inn nye medlemmer.
Hva var tanken bak retningslinjene for å ta imot nye medlemmer? Jeg tenker først og fremst på språkkravet og samtalen med kandidaten, slik du nettopp har nevnt.
Vårt formål er å støtte personer som ønsker å utvikle karrieren sin. Samtidig er ikke foreningen et arbeidsformidlingskontor. Og vi ble oppmerksomme på at det ble en ubalanse mellom personer som trenger noe form for hjelp og dem som kan gi støtte til andre. Derfor har vi innført noen krav, og dette av hensyn til både våre nåværende og fremtidige medlemmer.
Uten å kunne språket kan man ikke forlate den «polske boblen», som mange vanker i når de kommer til et nytt land. Uansett hvor hardt man enn prøver. Og da kan man heller ikke operere på det lokale markedet på likt nivå med de norske firmaene. Vi mener derfor at språkkunnskaper er absolutt nødvendig hvis man vil oppnå noe i Norge. Samtidig vil vi understreke at vi selv tilbyr språkkurs til våre medlemmer, takket være tilskudd vi fikk innvilget for årene 2022-23 og 2023-24.
Hva med den nevnte samtalen med kandidatene?
Den skal være en samtale mellom to likeverdige partnere. Vi ønsker å bli kjent med yrkesplanene til vårt fremtidige medlem, og dermed forsikre oss om at Prosjekt K vil møte opp til hennes forventninger og at hun også kan bidra til foreningen.
Merk også at Prosjekt K er en frivillig organisasjon. Hvis du vil jobbe frivillig, må du ha en opplevelse av at du blir med på noe som er i samsvar med dine behov. Slik jeg ser på det, er det bare da at samarbeidet er mulig og nyttig for begge parter.
Det å drive en slik forening er veldig hardt arbeid som vi bruker ganske mye av fritiden vår på, og dette gjør vi helt frivillig. Jeg vil også være sikker på at en person som blir med i foreningen er klar over dette.
Hvilke planer har dere til det kommende året? Hva kan dere tilby deres nåværende og fremtidige medlemmer i 2023?
I år skal vi fortsette med språkopplæringen for å heve norsknivået blant våre medlemmer. Vi har også flere workshops innenfor personlig utvikling og emosjonell intelligens.
I tillegg er det foredrag og forretningskurs. Og nettverksbygging i små grupper og regionalt. Ikke bare i en foredragssal, men også i badstu eller i skogen.
22. april planlegger vi også en konferanse i Oslo der temaet er «Kvinnelige helter i business». Sett av datoen, for konferansen blir åpen for alle, ikke bare for kvinner. Blant våre kvinnelige helter kommer Madeleine Bjørnestad Røed, CEO og Co-founder i Stackby.me, Miriam Dagnew, HR Manager i Adecco Construction & Industry Norway, Amanda Maalen Johansen – Leder Forretningsutvikling og Controlling Leder i Adecco Group, Jannecke Øinæs grunder i Wisdom From North en online plattform som tilbyr ulike nettkurs. Vi venter også på bekreftelse fra Anne Koppang en av gründere i Feddie Ocean Distillery modig voksende destilleri i havgapet på øya Fedje som har 100 % kvinnelige investorer. Det er ikke heller full liste av våre helter, så sjekk vårt program og meld deg på, fordi det er begrenset antall plasser! Vi har også plass til flere sponsorer, så kontakt oss om du er interessert å bli synlig blant ambisiøse forretningskvinner.
Link til program: her og registrering: her
Som du kan se, har vi veldig ambisiøse planer. Men det er nettopp det som trenges. Du må gjerne besøke vår Facebook-side og der kommer det mer informasjon.
Tusen takk for samtalen. Og jeg håper virkelig at dere kommer til å fortsette å spre deres positive energi til stadig flere kvinner.