Israel – Palestina konflikten var hovedtema i årets MEET konferanse (Muslim European Empowerment Programme) under Demokratiuka 2024.
Panelet fant sted på Universitetet i Agder, som for mange er et symbol på både møteplass, samarbeid og mangfold. Den 3.mai levde UiA igjen opp til sitt rykte.
Diskusjonene som engasjerte publikum ble ført av flere erfarne politikere, frivillige og menneskerettighetsforkjempere. Folk fra hele verden kom for å diskutere det som skjer i Midtøsten. Blant de som ledet diskusjonene var Lulzim Kadrioski som jobber frivillig mot diskriminering av mulismer i Østerrike, og Naveed Baig som har doktorgrad fra UiO og som i 15 år har vært imam på Rigshospitalet i Danmark. De og andre eksperter fortalte ikke bare om grusomme ting som skjer i Palestina nå, men sammenlignet også hvordan både muslimer og resten av samfunnet blir påvirket både i Norge, i Hellas, Østerrike og Belgia. Spesielt slik situasjonen i Østerrike ble beskrevet av Kadrioski virket ganske dramatisk. Som han selv uttrykte: “etter den 7. oktober har det kommet flere saker hvor rasisme eller anti-muslimske holdninger er problemet, enn gjennom de siste 9 månedene totalt.”
Også Kristiansand kommune var representert av Kim Henrik Gronert. Han snakket om hvordan krigen og situasjonen i Midtøsten påvirker “tilliten som er limet i det norske samfunnet”. Problem knyttet til tillit til både våre ledere og resten av samfunnet var noe som kom opp igjen under hele dagen. Som det ble sagt under første delen av konferansen: «Det kommer til å ta ca. 45 år å gjøre Gaza beboelig igjen. Og nesten like lang tid å bygge opp tilliten igjen». Det viser hvor stort dette problemet er.
Publikum var også oppfordret til å delta med spørsmål og kommentarer, noe som førte til en fin, men av og til vanskelig, diskusjon. Noe som er forståelig med tanke på tema i konferansen. Det var noen som forventet svar og noen som bare ville kommentere eller takke for at vi kunne samles. Mange var interessert i hvordan det er å jobbe for denne saken på lokalt nivå og stilte spørsmål om dette til Aïssatou Cissé. Hun fortalte hvordan det er å samarbeide med ikke-muslimer og folk med annen hudfarge og religion for å oppnå kompromiss, og forhåpentligvis, fred i verden.
– Det som var positivt i årets konferanse er at vi fikk gode innspill, tøffe og ærlige, men samtidig godt innenfor en god demokratisk tradisjon – sier Kim Henrik Gronert, som står bak av MEET – Vi fikk til en sivilisert samtale om noe som skaper sterke følelser for mennesker som er påvirket av denne konflikten. I tillegg var det mange som for første gang fikk høre en lengre samtale om denne konflikten og hvordan de ulike aktørene ser på konflikten, og ikke minst hvordan man ser for seg at vi kan unngå konflikter i Europa som følge av konflikten i Midtøsten.
Det at arrangementet ble organisert på Universitet i Agder, har også inspirert mange til å snakke om unge mennesker og studenter. De fleste var enige i at det er dem som gir verden håp i den vanskelige tiden, og at det er inspirerende å se hvordan de kjemper for de som ikke klarer å kjempe for seg selv. Noen var nysgjerrige på hvorfor studenter ikke kunne være med på samlingen, mens andre påpekte at studenter gjør det meste av oss alle når det gjelder å protestere mot det som skjer i Palestina. Belgisk politiker Aïssatou Cissé sa, de velger “det beste utstyret til fredelig protest. Nemlig boikott.”
– Var det et tema eller en kommentar som overrasket deg? – spør Razem Norge Cecilie Hedda Fjelldal fra Forum for Integrering og Dialog i Agder (FIDA). FIDA er en paraplyorganisasjon for over 25 flerkulturelle foreninger i Kristiansand og en lokal partner for MEET arrangører.
– Nei, kan ikke si at jeg ble overrasket. Men jeg ser enda mer nå hvor viktig det er å skape rom for dialog. Hvor viktig det er å snakke MED hverandre, ikke OM hverandre hvis Kristiansand skal være en god og trygg plass for alle å bo. Verden er ikke som den var for noen år tilbake, og jeg tror vi må ha en bevissthet mer fremme at demokratiet slik vi kjenner det, og den tryggheten vi tenker vi har, er ikke nødvendigvis like selvsagt lengre. Fikk meg en liten overraskelse, men det var i et mer lukket forum. Og det var hvor marginalisert enkelte i denne byen føler seg. Det synes jeg er trist å høre.
Kristiansand kommune ønsker å være en by for alle, og da er de opptatt av hvordan de ulike gruppene av innbyggere har det. Prosjekter som dette som handler om å sette fokus på forholdet mellom religioner og menneskerettigheter og er noe som kan bidra til å bygge fellesskapet.
– Vi har sett at både det muslimske miljøet (MEET) og alle de ulike religiøse miljøene har behov for en arena hvor man kan snakke om felles utfordringer (The Kristiansand Interfaith Dialogue) – fortsetter Gronert. – I det vanskelige situasjonen verden står i nå, er det utrolig viktig at vi holder kommunikasjonen gående. Arrangementer som dette gir oss alle mulighet til å bli kjent med andres perspektiv, lære oss noe nytt og finne ut hva vi kan gjøre for å bedre situasjonen.
Konferansen i 2024 hadde mange partnere, som Kristiansand kommune, Faith Associates, EFI, UiA, STL Kristiansand, STL Norge, Nordic Safe Cities, Den Norske Helsingfors kommiteen og International Panel of Parlamentarians for Freedom of Religion or Belief.
I tillegg har de samarbeidet med lokale aktører som FIDA, NIIIO og Muslimsk Råd Agder.