Oversettelse: Aleksandra Polek
Polske mennesker har vist en enorm solidaritet med Ukraina ved å gi storstilt humanitær hjelp. De tilbyr transport, et sted å bo, mat og medisinsk og psykologisk hjelp. De fleste gjør det gratis.
Solidaritet og empati
Private selskap blir med i aksjonen. Advokatfirmaer tilbyr gratis rådgivning, leger tilbyr medisinsk hjelp. Mange polakker kjører sine private biler til grenseovergangene. De vil hjelpe med transport.
Den polske statsjernbanen stiller med gratis togturer til ukrainere.
Polakker organiserer seg selv, og er et eksempel på stor empati og solidaritet. Tusenvis av mennesker donerer pengene og sørger for bolig for de nyankomne. Det er også mange som gir blod.
Lokale selvstyrer organiserer også hjelpeaksjoner i massiv skala. Det blir etablert midlertidige overnattingssteder for flyktninger fra Ukraina, og de fleste av dem befinner seg på skoler. Det er ingen flyktningleirer. Ukrainere er ofte invitert for å bo i private leiligheter. Folk organiserer innsamlinger, og gavene sendes til både Ukraina og flyktninger i Polen. Det har blitt etablert informasjonstelefoner betjent av frivillige og førstekontakt-punkter. Kirker, ordener og menigheter har også blitt med i aksjonen.
– Det er en strøm av hjelp. Men for at det skal bli effektivt, må det tas tak i og reguleres – sa Piotr Grzymowicz, borgermesteren i Olsztyn, i et intervju med den polske avisen Rzeczpospolita.
Rikelig med gaver
I den første tiden ble det sendt for mye klær til grensen, og der var ikke behovet så stort. Nå ordnes spørsmålene om innsamlinger og informasjonsgivning for flyktninger og mennesker som hjelper dem. Bistanden har blitt mer målrettet og den er bedre forvaltet.

I Kraków ble det donert så mye at aksjonen ble midlertidig stoppet. Den er nå gjenopprettet, og beboerne blir informert om aktuelle behov. På Reymans bystadion i Kraków er det organisert innsamlinger og punkter der flyktninger kan få mat og andre nødvendig ting de trenger. Byens borgermester har annonsert gratis offentlig transport til ukrainere.
– Jeg er veldig takknemlig for denne enestående gavmildheten!, sa borgermesteren i Kraków, Jacek Majchrowski, til innbyggerne.
Situasjonen er lik mange steder i Polen. Det arbeides for at flyktninger skal finne bolig og arbeid så raskt som mulig.
Bestevennene som ikke blir bemerket
– Aldri før har jeg møtt så mange godhjertede folk som her i Polen. Jeg er overveldet, sa en ukrainsk kvinne på flukt i et intervju hos Telewizja Kraków. – Når vi snakker med polakker, og ser det de gjør, kan man føle seg som i et eventyr. Men når vi tenker på folk i Ukraina, så er dette et mareritt. Det som skjer der … jeg har ikke ord.
– Polakkene har vist at de er Ukrainas bestevenner. Kanskje de er de beste vennene de har i hele verden, sa en annen kvinne som flyktet fra Ukraina til Kraków.
Samtidig utelot den franske BFM TV Polen helt da de viste et kart med land som hjelper Ukraina. Dette er ganske skandaløst, tatt i betraktning at Polen stiller med mest humanitær og kanskje også militære hjelp.
Etter at det polske utenriksdepartementet grep inn, ble kartet endret.
Det er ikke uvanlig at vestlige medier er mer interessert i tilfeldige, oppsiktsvekkende situasjoner enn i den polske ånden av vennlighet og solidaritet med ukrainske flyktninger. I et land med 38 millioner innbyggere er det definitivt individer som ikke drives av edle motiver. Men å beskrive helheten med unntak som utgangspunkt gir et virkelighetsbilde som er svært forvrengt.
Over to millioner ukrainske flyktninger
Grasrotinitiativer har etablert portaler hvor du kan publisere tilbud om hjelp eller informasjon om behov.
Det finnes også en statlig portal, Pomagam Ukrainie («Jeg hjelper Ukraina»). Der kan du melde fra om du vil hjelpe, og rapportene sendes til enhetene som koordinerer hjelpevirksomhet for flyktninger.
Siden krigens utbrudd i Ukraina til midten av mars er det ca. 3 millioner flyktninger fra Ukraina. 1,92 mln av de funnet tilflukt i Polen. I løpet av den første uken av krigen forlot over en million innbyggere Ukraina. Det estimeres at opptil fem millioner innbyggere kan komme til å flykte fra landet som ble angrepet av Russland som følge av krigen.
Aksjonen i Kristiansand
Kristiansand ble også med på aksjonen for å hjelpe ukrainere. Foreningen Razem = Sammen ble med i aksjonen arrangert av Dzieje się w Norwegii («Hva skjer i Norge»). De ble med for å sende lastebiler til Den ukrainske foreningen i Szczecin. Samtidig, takket være kontakter med punkter i Polen, forberedte foreningen transport av det mest nødvendige, som skulle gå nesten rett til fronten. Razem = Sammen har startet en innsamling som skal gå til det mest nødvendige – og pengene skal brukes til direkte kjøp i Polen eller til å betale for transport.
