Det unike teaterstykket ge~broken har premiere i Asker Kulturhus allerede den 7. desember. Forestillingen tar opp utfordringene med å mestre et fremmed språk i et nytt samfunn på en nyskapende måte.
Stykket, skapt av Karolina M. Lisik, i samarbeid med Buskerud Teater, er en inspirerende reise gjennom hverdagens utfordringer og sterke følelser knyttet til språklig og kulturell identitet. Karolina M. Lisik, en polsk kunstner som har bodd i Norge i åtte år, deler sine erfaringer som migrant. Hvordan hun måtte lære seg språket og finne sin plass i et nytt samfunn. Hun ønsker å skape en arena hvor det er mulig å snakke åpent om vanskelighetene ved å lære et nytt språk og overvinne kulturelle barrierer.
Hvorfor bør du komme?
Ge~broken er mer enn bare teater – det er en viktig stemme i diskusjonen om migranters erfaringer. For mange, slik som Karolina, er språket ikke bare et kommunikasjonsverktøy, men også nøkkelen til integrering. Forestillingen belyser språkets rolle som både maktverktøy og identitetsbærer. Faktorer som er høyst relevante i dagens globaliserte verden, preget av økt migrasjon og flerkulturelle samfunn. Språket avgjør ofte vår evne til å delta i det sosiale, profesjonelle og utdanningsmessige livet. Samtidig kan det fungere som en barriere som ekskluderer. Aksent, språklig dyktighet og ordforråd blir ofte vurdert som mål på en persons verdi i et fremmed samfunn, noe som skaper behov for en åpen dialog og aksept for mangfold.
Prosjekter som ge~broken bidrar til å bryte ned stereotypier, bygge forståelse og støtte de som daglig møter utfordringene med å bruke et nytt språk. På denne måten fungerer de ikke bare som kunst, men også som drivkraft for dypere samfunnsendringer. Stykket gir publikum et intimt innblikk i forfatterens og andre voksne migranters personlige opplevelser. Det fremhever hvordan en fremmed aksent – ofte sett på som en hindring – kan bli et element i å bygge egen identitet. Ge~broken er en spesielt viktig begivenhet, ikke bare for det polske miljøet i Norge, men også for alle som interesserer seg for migrasjon, flerkulturalitet og integrering. Forestillingen oppfordrer til refleksjon over hvordan språket påvirker vår selvfølelse, tilhørighet og identitet i et nytt land.
Detaljer om arrangementet
Premiere: 7. desember 2024, Asker Kulturhus
Neste forestilling: 18. januar 2025, Studio i Drammen
Ikke gå glipp av denne unike muligheten til å oppleve en emosjonell fortelling om språk, identitet og tilhørighet. Kom og oppdag hvor universelle erfaringene i ge~broken er.
Lignende prosjekter
Lignende kunstprosjekter som tematiserer språklig fremmedfølelse gjennomføres også andre steder. For eksempel setter Teater Gdynia Główna opp stykket NIE/ZNAJOMI, som empatisk skildrer migranters og flyktningers opplevelser. Forestillingen fremhever deres historier og kulturelle forskjeller. I Storbritannia produseres det også to- og flerspråklige teaterstykker som utforsker interkulturell kommunikasjon og polske migranters engasjement i lokalsamfunnet.
Vi anbefaler på det varmeste!