De rare utlendingene og hvordan man blir kjent med dem

Hvis du ikke jobber med dem, så ser du dem på Sørlandssenteret hver helg. De snakker litt annerledes, kanskje kler de seg litt merkelig. Fascinerende, rare, kanskje litt mystiske? Utlendinger. Har du noen gang tenkt «jeg har lyst til å bli kjent med dem»? Da er denne teksten for nettopp deg. 

Selvfølgelig er det litt enklere hvis du har noen på jobb eller skole som du har lyst å bli kjent med. Har du ikke det? Ikke noe problem! Prøv å ta en tur til den asiatiske/polske/arabiske butikken nær deg. Ikke bare at du får bli kjent med noen, du får smake nye og spennende mat og! 

Tankelesere 

fot. Amanda Scharkss /Unsplash

I motsetning til hva man kanskje kunne tro, klarer ikke utlendinger å lese tankene dine. Men de er veldig glade i å slå en prat! Ja, det kan være litt rart å begynne med «small talk». Det som kan gjøre det lettere, er å huske at de fleste utlendinger er vant til det fra hjemlandet sitt. Du trenger ikke å si stort. Typisk norsk samtale om været er mer godt nok som “icebreaker”. 

Den fine dialekten din

Okei, vi skjønner det. Vi gjør virkelig det. Dialekter er kjempefine, og vi elsker å høre på dem. Men av og til er det litt vanskelig å forstå, hva i alle dager prøver du å si. Så før du prøver å bli bedre kjent med noen fra utlandet, prøv å se og justere språket ditt litt. Er de gode nok i norsk til å forstå deg? Eller kanskje er det bedre å snakke litt saktere, men faktisk få et svar i stedet for «hæ»?

Prøv å bygge, ikke dele

fot. Andrik Langfield/Unsplash

Det er kanskje ikke så lurt å starte vennskap med en stor diskusjon om politikk og penger. Heldigvis, er det så mange andre ting, som vi alle elsker, uansett hvor vi kommer fra. Ta mat, for eksempel! Da har du noe som du kan prate om i timevis og som er interessant både for deg og dine nye venner. Hvem vet, kanskje etter en hyggelig prat, kan dere ha middag med noen nye spennende retter? 

Glem stereotypier og sosiale regler

Hvert land, hver familie og hver person har sine egne tradisjoner, regler og tanker. Prøv å komme det i hu, når en, som du nettopp ble kjent med,  av en eller annen grunn vil invitere deg på middag. Kanskje kan det virke kleint for deg, men for dem er det en måte å vise deg respekt. 

Men det kan hende at noe sånt også ikke vil skje. De hyggelige vennene dine er like sjenert som deg, tar ikke initiativ. Hvorfor? Jo, fordi stereotypier sjelden har rot i  virkeligheten! Den eneste måten å finne ut av det på, er å observere, prate og være ærlig om sine intensjoner. Hvis du virkelig vil bli kjent med noen, kan det hende at den første gangen, må DU være den første til å ta initiativ!

Det er verken enkelt for oss, som utlendinger eller deg som norsk, å bli kjent med hverandre. Det er hvorfor i hverdagen, er det bare én regel vi må alle huske å følge – vis respekt, både til deg selv og til de andre rundt deg. Dette kommer til å hjelpe oss, uansett om vi er venner eller bare det merkelige folket som ser på hverandre hver dag uten å si et ord. 

Fot. Vladislav Klapin / Unsplash


Vil du støtte arbeidet vårt? Vi setter pris på alle bidrag som kan hjelpe oss til å fortsette med avisen – SPLEIS


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.