Du leser kronikk. Den uttrykker forfatterens mening.
I hjertet av Poznań sitter den eldre generasjonen side om side med ungdommer for å dele ikke bare erfaringer, men også håp for fremtiden. I prosjektet «You are needed» lærer seniorene bort håndarbeidets hemmeligheter mens de unge introduserer dem for moderne teknologi. Disse uvanlige møtene mellom to verdener – fortid og nåtid – visker ut grensene mellom generasjoner og ensomhet, og skaper et fellesskap der hver livshistorie har sin plass. Den norske organisasjonen ROM-Agder ser i dette initiativet noe mer enn bare en utveksling mellom generasjoner – det er et potensial til å forandre samfunnet fra grasrota.
Samarbeid med Poznań
ROM-Agder har stor glede av å kunne etablere samarbeid med den polske organisasjonen Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej.
12. Oktober var den norske organisasjonen på besøk i Poznań for å se på deres arbeid og fortelle om hva de arbeider med i ROM-Agder. Ewa Murawska som er arkitekten bak prosjektet «You are needed» er en kreativ sjel med mot til både å tenke og handle for det hun brenner for. Ewa ønsker mer hjerterom i samfunnet, og det ønsker hun å gjøre noe med selv. Prosjektet er et lavterskel tilbud for å skape naturlige mellommenneskelige møter mellom den eldre generasjonen og barn og unge. Dette ved å legge til rette for trygge, små aktiviteter som har fokus på å dele likeverdig kunnskap. Da vi kom på stedet, så vi at de eldre setter seg ned, er tålmodige og forklarer og viser ulik håndarbeidets kultur som de er vokst opp med. Det var både rørende og lærerikt å observere deres praksis. En harmonisk kontekst med god dialog. De unge lytter og er intenst konsentrerte. De utveksler erfaring og kunnskap fra ulike tidsaldre. De unge lærer eldre som ønsker å lære mer om teknologiske løsninger (f.eks. ved å vise hvordan en QR-kode virker o.l.).
Konseptet er interessant med tanke på å fremme folkehelse da det er en lavterskel sosiallæringsarena og en unik meningsfylt mulighet for deltakere. Dette er forebygging mot ensomhet, styrker mestringsopplevelsen, samhold og tilhørighet. Samtidig varmer det våre hjerter når vi ser det hjerterommet de har skapt der de kultiverer livshistoriene sammen og skaper felles glede.
Prosjektet har etter vår mening høy overføringsverdi med tanke på samskapning og bærekraftig strategi på grasrotnivå.
Teksten ble opprinnelig publisert på nettsiden til organisasjonen Rom-Agder.
Alle bildene kommer fra Ewa Murawka.